Lilla mormor..

Vill slänga upp några bilder här ifrån Polen och säga hej. Vi är ju som sagt här för att hälsa på mormor och vi har lagt all tid på att umgås och bara vara. Jag önskar att vi kunde ses oftare, men det är inte så enkelt att få ihop så att alla kan åka samtidigt. Jag kan ju dessvärre inte prata Polska (förstår bara en del, så även om jag förstår kan jag inte svara tillbaka) så måste ha mamma med mig som tolk. Sen vågar tyvärr inte mormor åka till oss i Sverige, hon är både rädd för att flyga, vara borta för länge samt vara bland massa folk i ”storstaden”. Vi har givetvis erbjudit henne både biljett samt möjlighet att bo hos oss, men det vill hon inte. Hon vill inte heller flytta från sitt hus och bo närmare stan då hon inte vill lämna kycklingarna som hon har på gården. Så några pengar vill hon inte ta emot. Det enda hon vill är att vi ska komma till henne så hon kan få laga mat och pyssla om oss. Lilla älskade mormor.. Envis som en åsna. Men jag förstår henne, hon kommer från en annan tid. Hon växte upp med andra förutsättningar. Jag menar.. Hon höll på att tappa hakan när Andreas ställde sig och diskade, haha! Hon berättade att hela byn kommer att få höra om detta och att dom knappt kommer att tro sina öron.

Kommer uppdatera mer, men nu ska jag gå ner till köket och äta lite av hennes fantastiska soppa och umgås. Vi ska åka hem tidigt imorgonbitti. Hon är lite ledsen över att vi missar alla Helgona dag imorgon.. Det är en stor högtid här. Då åker alla till till olika kyrkogårdar för att dekorera gravar med massvis med blommor och ljus. Gravarna är helt fantastiskt vackra här och många spenderar en förmögenhet på dom. Morfar har en jättefin grav han med. Familjen har ju hjälpt till att finansiera den för det är inte gratis.. Tror att den ”billigaste” graven går på minst 10 000 kr. Men vi åkte till den idag för att byta ut blommorna och placerade nya ljus så den ser fin ut till imorgon. Men ändå är stackarns mormor lite ledsen för vi behöver åka hem tidigt imorgonbitti. Tyvärr hittade vi inga biljetter som kunde ta oss hem på lördagen. Men vi hoppas att mina kusiner kommer på besök så hon slipper vara ensam imorgon under dagen..

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (17)
 • Jenny

  Din mamma är så himla stilig och modemedveten. När kommer en video med dig och din mamma kopplat till kläder? Typ hon eller du väljer varandras kläder, en try-on-haul eller liknande?

 • Magi

  Otroligt vacker bild på din mormor, den svartvita. Hennes ögon.. 👌🏼

 • Olivia

  Kan din syster polska? tycker det är så intressant när du delar med dig av din polska sida!<3

 • :)

  Känner igen så mycket! Min farmor bor i Grekland i en liten by långt upp i bergen, hon är också från en annan tid som du säger.

 • Maria

  so nice with the village and the chickens…my grandmother was the same in her little village up the Greek mountains! she used to have chickens and goats and every time we phoned her we asked about the goat’s health!!haha!

 • Pia Widlund

  Så roligt att du ändå har möjlighet att hälsa på henne och att hon verkar pigg. Jag har aldrig haft mormor, morfar eller farmor, farfar. Träffa henne så ofta du kan. Ha en trevlig vistelse och en bra helg!

 • Veronica

  Min mormor är också från polen och precis som du förstår jag lite polska men pratar ytterst lite. Min mormor var wild and crazy och flyttade faktiskt till Sverige men hennes svenska är på samma nivå som min polska, mina kusiner pratar ju engelska som tur är. Men det är tråkigt att inte kunna prata ordentligt med min moster och morbror. Ha en trevligt helg!

 • StrongerLife

  Vad tråkigt att du inte lärda dig polska så att du kunde kommunicera med släkten. Jag blir nyfiken på varför din mamma inte lärde dig? Eller var det du som vägrade och din mamma lär dig va? Anklagar inte, vilket kanske det kan låta genom text, jag genuint undrar.

  • Kattis

   Jag kan tänka mig att Alexandras mamma tänkte ungefär som min när hon valde att inte lära mig hennes modersmål.

   1) ”vi bor i Sverige och det viktigaste är att kunna ren svenska”. Vet man något om språkutveckling vet man att språk föder språk så det hade inte alls skadat att kunna två språk! Men det visste hon inte då.
   2) pappa kunde inte språket och det kändes fel att prata ett språk som han inte förstod.
   3) dåligt självförtroende gällande språket, var rädd att lära ut fel eller gammalt språk (min mamma flyttade från sitt hemland när hon var väldigt liten).

   Kan såklart inte tala för Alexandras mamma så det är bara min mammas perspektiv, men kan tänka mig att det är ungefär samma tankegångar ändå. Väldigt tråkigt såklart!

  • alexandra

   Jag har kunnat prata nästan flytande polska när jag var liten, men sen föll det bort ju äldre jag blev. Precis som min syster tyckte jag det var skittråkigt i hennes ålder att fortsätta lära mig, så jag vägrade och mamma orkade väl inte tvinga mig. Men jag vill lära mig nu 🙂

 • Karin

  Så fint inlägg ❤️❤️❤️

 • A

  Får tårar av detta inlägg… fina mormor.. och Andreas leende är oslagbart. Bilderna visar verkligen att han är din stora kärlek och du hans. Endless love 💕

 • S

  Sista bilden på din syrra <3<3<3<3

 • Jenny

  Ohh vilken fin mormor 😍 så fint att ha sin mormor i ett annat land, spännande att få åka och hälsa på.

  Min mormor var från Tibet men föddes/växte upp i Österrike. Hon kom hit som vuxen. Hon kunde bara tyska på äldre dar. Jag läste franska i skolan. 😂

 • Anna

  Ens relation till sin mormor är verkligen något speciellt <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *