Innehåller reklam för min bok

Detta meddelande fick jag från en tjej (som är 16 år) på Instagram. Först blev jag ledsen såklart över faktumet att hon är minderårig… Nu får man ha sex som 15 åring i Sverige, men det finns ju en andning varför man räknas som vuxen först vid 18 och det är bland annat att man inte vet vad som är rätt och fel under den åldern. Det gör man visserligen inte vid 18 heller, men någonstans drar man ju gränsen för vad anses vara vuxet och inte.. Sen min andra tanke var – anmäl männen direkt! Som sagt har vi satt en gräns för vad som är ok och inte – män som tänder på betydligt yngre tjejer har lärt sig sexualisera barn. Dom ser inte den kvinnliga könet som en människa, utan som ett kön. Inget mer. Därför ska vi inte dras till mycket äldre män och försvara att dom tänder på en som är halva deras ålder, för det är inte friskt. Jag vill inte säga att det är pedofili, men inte långt ifrån.. Kan en 40 årig man tända på en 16 årig, hur vet vi att han inte då tänder på någon som är 13-14? Det är ju faktiskt inte långt ifrån den gyllene gränsen alls.

Så – Varför ska vi inte normalisera prostution? Svaret är inte enkelt och självklart, det är komplext och långt. Men vi börjar såhär, vi säger att du som läser är en ung 18 årig tjej som är väldigt sexuell av dig och älskar uppmärksamhet. Du har inga problem med att äldre män tittar på dig, du kanske till och med blir attraherad av det. Det är inget fel med det, alla tycker om olika saker. Du väljer tillslut att ta steget att låta en äldre herre uppvakta dig, till en början får du massa komplimanger och efter några veckor börjar du få fina saker. Du känner att det minsta du kan göra är att kanske ge oralsex, eller något sånt. Du fick trots allt en väldigt fin klocka värd några tusenlappar.. Du känner att ni utnyttjar varandra lika mycket. Han får en ung tjej att umgås med och du får fina saker – win win! Eller..? Ju mer tiden går desto mer fina saker får du. Du märker också att ju finare saker du får, desto mer förväntar mannen sig i sängen. Nu är det inte bara vanligt sex, utan nu vill han testa nya saker som du inte gjort tidigare. Men nu känner du att du borde gå med på det, väskan du fick var ju faktiskt jättedyr.. Du tycker dock inte om det han vill längre, nu börjar det inte kännas lika kul. Du säger att det inte känns bra men han bryr sig inte om det, han gav ju dig en snordyr väska. Det slutar med att du går med på det han ber dig om fast du inte egentligen vill, för du har nu plötsligt hamnat i en beroendesitution. Till en början var det lättsamt och kul, nu är det inte det längre. Men då vågar inte dra dig ut heller – vad kommer han säga och ännu värre, göra då? Det vet du inte, men du vet han har övertaget fysiskt och ekonomiskt.

Så kan en vanlig situation se ut för en ”vanlig tjej” i Sverige. Det är vanligare än vad vi tror och det händer hela tiden. När tjejer sätter sig i dessa situationer så låter dom män tro att männen är mer värda. Att vi kvinnor fortfarande finns till för att behaga dom och vi blir gärna köpta då vi inte arbetar. Dvs, vi åker tillbaka 20 år i tiden. Genom att välja aktivt att inte bidra till skeva relationer som dessa så bidrar vi med att den skeva synen inte forsätter utvecklas hos män. Om vi inte säger åt dom att det är fel, hur ska dom då lära sig? Dom har fått så många ja under sina år, inte konstigt att dom inte förstår bättre. Jag säger inte att det ursäktar deras vidriga beteenden, för att sätta tjejer i positioner där dom inte vågar dra sig ur är fan inte ok. Det är äckligt och det visar hur fixerade män är vid tanken av att äga en kvinna. Som att vi vore något att äga..

Så till tjejen som skrev till mig – du kanske inte mår dåligt nu. Men tänk om du hamnar hos fel man. Eller tänk om du blir slagen nästa gång? Då kanske det inte känns lika roligt längre. Sen när du går till polisen och försöker få hjälp, och dom frågar om du hade druckit alkohol eller hade på dig spetstrosor som att det hade något med saken att göra.. Hade det känts rättvist och jämställt då? Troligen inte. För det är inte kul att vara beroende av sin kropp, och av män. Vi kan ju tjäna pengar själva, utan att behöva sälja våra kroppar sålänge dom duger för män. För du är ingen förbrukningsvara! Så till er som fundera på detta, gör det inte. Det är inte värt det. Jag startade med 0 kronor i min plånbok också, men har arbetat hårt för att ha råd med det jag vill ha. Ingenting är omöjligt, sålänge du arbetar hårt och inte ger dig. För vi lever fortfarande i ett patriarkat, tyvärr men vindarna håller på att vända.

Jag pratar mer om ämnet i min senaste bok – KLICK

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (30)
 • Gabriella

  Bra skrivet! Alla som inte håller med borde kolla in @intedinhora, @prostituerad_less, @prostitutionshistoria, @feministentyckertill, @shittorskarsager, @sexriskbruk, @hatartorskar (”prostituerad 17-åring”), @simonhaggstrom på instagram. Superviktiga konton där man verkligen fattar hur sjukt det är att män köper sex (om man nu inte redan visste det).

 • D i a n a

  Oj.. vilken kommentar du fick. Jag får ont i magen, blir ledsen för tjejens skull, för föräldrarnas skull som kanske inte vet vad deras brist på lärdom om kärlek, respekt och livet har lett deras dotter till att göra, förvånad över att man inte ens som 16 -åring kan inse vad felet är.. Scary.
  Bra att hon frågar, men skrämmande att man inte ser det.

  För mig, blir det tydligt att man som förälder brustit i att förklara och visa sitt barn, hur man har självrespekt, kärlek till sig själv, sätta värde på sitt egna liv, sin kropp och sin framtid. För mig har man brustit i familjelivet, som vuxen och förälder. Stackar tjej, vad hemskt.

  Tack Alexandra, för att du tar upp det, svarar och bryr dig.

  • emma

   Så himla sant, jättebra skrivet av Alexandra och dig Diana. Jag håller fullständigt med dig Diana . Det är verkligen ett föräldra ansvar att lära sina barn att deras kroppar är deras och ingen annan och att man har rätt att säga nej tusen och åter tusen gånger. Jag sa alltid nej som tonåring till killar som tjatade och blev kallad lesbisk etc för att jag gjorde det. Det va såklart inte kul att bli kallad lesbisk av typ hela skolan för att jag inte ville ha en pojkvän när jag va 14 men jag stod på mig och gjorde inget jag ångrade. Idag är jag tillsammans med en jättefin man som aldrig skulle tvinga mig till någonting.

 • Linp

  Sååå bra skrivet!! Toppen 😊😊

 • Emilie

  Alltså du är så BRA Alexandra!! Världen behöver fler kvinnor som dig 💪🏽👏🏽 Ser verkligen framemot att läsa din bok ❤️

 • Pia Widlund

  Skrämmande att en ung tjej tycker det är ok. Det kan gå illa, som du skriver, längre fram.

 • Alice

  You’re in way over your head with this one. Riktigt sunkigt förlegat inlägg. Yrket finns för att efterfrågan finns. Sexsäljare far extremt illa av att yrket inte är legitimt då de förlorar rätt att ha saker som mobilabonnemang, konton etc pga företagen/bankerna/personerna som sexköpare tar dessa basala tjänster från kan åka dit för KOPPLERI pga av det så sexsäljare isoleras i samhället och får inte tillgång till ens minimum för att kunna leva tryggt. Finns hur mycket statistik som helst som visar det, alla som är sex workers säger det. Lyssna på de som det faktiskt rör istället för att prata över dem och tro att du vet bättre.

  • Ella

   Så som jag förstår, har inte de prostituerade det mycket bättre i länder där det är lagligt heller. Tänker på Tyskland t.ex. Läste för ett tag sedan att arbetsvillkoren är urusla, då arbetsgivarna bl.a. utnyttjar billig arbetskraft och behandlar sina arbetare väldigt dåligt. Det är möjligt att de som har sina egna företag har det bättre, det har jag inte hittat någon info om, men en sak kvarstår – är prostitution lagligt, så kommer kvinnor aldrig att bli jämlika män. Det är jag helt övertygad om.

   • Alice

    Som jag skrev i min kommentar. Sluta. Anta. Att. Du. Vet. Bättre. Än. Sexworkers.

    Saviorism kommer inte hjälpa någon. Efterfrågan på sex kommer alltid finnas. Vi MÅSTE amplifiera sexarbetare som röster om vad de behöver och sedan implementera det! vi behöver utbilda unga i varningstecken på att de är på väg att bli trafficked (vilket oftast inte är kidnappning utan brukar vara ens partner eller släkting som drar in en i det) och sätta upp myndihheter folk kan vända sig till om de utsätts och få hjälp att komma bort från det. Det är det bästa vi kan göra. Sluta se ner på sexarbetare och börja respektera dem. Detta är definitivt en feministisk fråga, och jag vill kontra med att skälet till att sexarbetare utsätts och ses ner på är misogyny och stigma, och motarbetar vi dessa i hand med att vi legitimerar yrket kommer sexarbetare INTE sätta käppar i hjulet för feminismen. Är patriarkatet som skadar sexarbetare, inte sexarbetare som skadar den feministiska kampen.

    • alexandra

     Så för att en efterfrågan finns måste vi ge vika? Alltså va?!

     • Alice

      Lmao. Asså. Trodde det var uppenbart men det jag menar är: Finns en efterfrågan finns ett utbud. Så länge någon vill köpa sex så kommer någon sälja sex. That’s how it is. och jag tycker prioriteten ska vara att se till att sexarbetare är säkra och trygga och inte blir utnyttjade och utfrysta ur samhället. Att lägga fokus på ideal och att victimize consenting adults (aka sexworkers) gör ingen nytta. Som sagt. Snälla läs saker skrivna av sexworkers istället för att sitta på era höga hästar och tro er veta bättre än dem.

     • Jess

      Plus på det Alice! Äntligen nån som kan se det där ur ett lite längre perspektiv än vad näsan räcker. Tycker dessutom att det finns en ironi i att det finns en population som tror att alla som säljer sex gör det för att dom är offer och inte älskar sig själva. Samhället brister snarare i att inte skydda sexsäljarna från att hamna i farliga arbetssituationer där dom potentiellt blir utsatta. Ska jag vara riktigt ärlig ser similaritet mellan flertalet accepterade yrken och prostitution. Influencers är faktiskt ett rätt bra exempel på det och jag ser inget fel i det yrket om individen trivs med det. Dessutom var det inte speciellt reglerat för några år sedan vilket ledde till att flera unga tjejer råkade rätt illa ut. Du vet ju Alexandra, you wrote a book about it

    • Ellinor

     Alice, talar du av egen erfarenhet? Hur länge har du sålt sex isf?
     Alla säger jämt ”Lyssna på sexarbetarna!”
     Och vet du, det finns människor som har det till yrke, att lyssna. Och dessa människor VET vad sexarbetarna utsätts för, och det är ingen rolig läsning.
     Visst finns det några som tycker att det är fritt, härligt och fantastiskt, en vecka in i yrket, kanske några månader in i yrket, något år? Men majoriteten har det precis tvärtom. FORSKNING visar att gränserna, som har satts från början, INTE respekteras, utan de hamnar i situationer som de inte kan säga nej till pga hotfull stämning, ofta med risk för livet.
     Så visst, man ska absolut lyssna på dom som säljer sex.
     Men sluta inte lyssna! Utan fortsätt fråga…
     ”Hur mår du nu… efter ligg nr: 50, 100, 150….?!

     • Alice

      Jag menar ju att vi ska lyssna på problemen de framför samt de lösningar de föreslår. Aldrig sagt nått av det du påstår och vet inte varför du tar något annat från det jag skriver? Jag säger att vi kommer aldrig någonsin kunna radera yrket, men vi kan göra det säkert. Och det gör man inte genom att göra det förbjudet.

 • Sofia

  Gud vilket bra inlägg Alexandra! Jag tyckte att inlägget var pedagogiskt och välskrivet, och väldigt informerande. Jag själv har ibland funderat på varför prostutition är förbjudet men efter det här inlägget är jag helt övertygad om att prostitution är FEL!

 • P

  Men herregud, Sälja sex behöver ju inte betyda att du har en sugardaddy som förväntar sig mer och mer ju mer han ger dig.

  Hur eskort yrket vanligtvis går till; Du möter mannen, får ”3000” sek för en timma, sen går du.

  Absolut kan shit hända och mannen kan bli agressiv och slå dig men det kan väl hända när som helst och vart som helst? Du går på en date med en vanlig kille i din egna ålder… Dejt nr 2 så ligger ni, skulle mycket väl kunna hända då också.

  Polisanmäler man en händelse så är det bara att säga ”Jag sålde sex och mannen slog mig. Vad jag hade på mig vill jag inte gå in på”

  Att du var i Dubai och eskortade på en båt med Jennifer och co betyder inte att det är så ”köpa/sälja” sex går till.

  Om man gillar att ligga och gillar enkla pengar så betyder det inte att detta är vägen man tagit i livet. Lite extra knäck och 10k extra i månaden förutom heltidsjobbet man har blir ju inte helt fel.

  Du har enkelt för att prata om att vi kan tjäna pengar själva men tänk på att alla inte tjänar det du tjänar. Hade du haft en inkomst på 25.000 före skatt så hade du nog gjort detsamma för att kunna upprätthålla en bra livstil. Du pekar enkelt finger mot andra.

  • alexandra

   Jag uppskattar inte att du påstår att jag har varit eskort för det har jag inte varit – läs gärna min bok så förstår du mer. Och det är sjukt att du försvarar yrket, var en feminist istället 🙁

   Ps. Nej jag hade inte sålt min kropp om jag hade tjänat 25 innan skatt, vad är fel på dig?

   • Eva

    Med att du var med och ”eskortade på en båt”…. antar att hon inte menar att du horade, utan att du gjorde som alla andra tjejer som synts på liknande bilder: var med som kuttersmycke så att männen på båten hade något att titta på, dvs unga tjejer i minimala bikinis. Ingenting är gratis här i livet.

    • P

     Tack Eva!

     Jag förstår ditt resonemang Alexandra men det är inte alltid så illa som det låter.

     Jag kan själv fått pengar för sex fleeera gånger och killarna är väldigt snygga och attraktiva. Ligga hade jag absolut kunnat göra utan pengar även.

     Folk får numera eskort yrket att låta som rena rama Slaveri jobbet där männen bajsar och kissar på det.

     Tro mig, du har en vilja att säga nej och inte acceptera erbjudanden.

     Detta är vad jag vill ha för att du ska få detta.. Lite så funkar det.

     Sen ska vi inte glömma att jag känner många killar som säljer sig och i gayvärlden är det väldigt normalt att killar får betalt för sex.

     Tror inte det handlar om femenism riktigt om du förstår mitt resonemang.

     Och nej, med eskort i Dubai menade jag inte att du fått betalt för att ligga med någon av killarna men detta var en eskort-resa där Jennifer i det fall var eskorten, du var en vän ska var med.

 • johanna

  ”män som tänder på betydligt yngre tjejer har lärt sig sexualisera barn. Dom ser inte den kvinnliga könet som en människa, utan som ett kön. Inget mer. Därför ska vi inte dras till mycket äldre män och försvara att dom tänder på en som är halva deras ålder, för det är inte friskt. ”

  vad men ar du med ”därför ska vi inte dras till mycket äldre män”? Menar du då att det är fel av tjejer som dras till äldre män? Tycker absolut det är bra att du lyfter ämnet men inlägget känns tyvärr väldigt dömande och nedvärderande mot tjejer. :/

  • alexandra

   Ser verkligen inte ner på tjejer, ser ner på män isåfall. Många kvinnor romantiserar tanken av en äldre man för samhället har lärt oss att det är acceptabelt. Men när det är tvärt om lyfts många ögonbryn – eller hur? Därför utmanar jag det tänket. jag vill få kvinnor att tänka till. För det kommer inte män göra, dom har det så bra så.

   • Lise

    Det kan uppfattas som om du ser ner på kvinnor ist för män då hela inlägget handlar om vad VI tjejer inte bör göra – inte att män ska sluta sexualisera oss. Sen tycker jag att om man av egen vilja i vuxen ålder väljer att sälja sex, fine. Egentligen ligger inte problemet där utan hos kvinnor i andra länder som säljs mot deras vilja (trafficking) eller kvinnor i de länder som inte kan/får jobba och lämnad utan alternativ. Feministtänket grundar sig i kvinnans fria vilja, och att män inte ska styra oss. Ditt inlägg kändes lite emot det och istället vad vi kvinnor ska och inte ska göra.

 • Lovisa

  Definiera fri vilja. Livsfarligt att som samhälle avfärda allt med att ”hon ville”.

  Vill du verkligen eller tvingar dina omständigheter dig? Sexarbete sker i absolut största utsträckning pga desperation. Hur fan är det fri vilja? Det är att hålla sig över ytan och göra allt för att överleva, men det är inte fri vilja.

  Väl ruter Alexandra.

 • Ella

  http://www.dagensarena.se/opinion/jamlikhet-och-prostitution-gar-inte-ihop/

  Både ni som är för och emot prostitution, läs gärna den här texten från 2015. Förstår inte alls hur man kan vara för prostitution. Bara för att efterfrågan finns, betyder inte det att det ska vara lagligt. Efterfrågan finns att ta heroin och andra tyngre droger också. Ska vi legalisera det också?

 • Michelle

  Wow Alexandra! Så bra skrivet!!

 • Ella

  Jag undrar om de som vill legalisera prostitution inser att

  1. De kommer att behöva betala 30% i skatt för sitt arbete.

  2. Prostitution då kommer att bli mer organiserat och priserna kommer att pressas, vilket leder till att de kommer att tjäna ungefär lika mycket som en vanlig Svensson gör i månaden.

  Så det kommer inte direkt att handla om enkla pengar, som någon skrev här, längre. Åtminstone inte om man vill leva ‘lyxigt’. Och då kommer arbetarna tas in från fattiga länder, ha usla arbetsförhållanden och tjäna dåligt med pengar, för väldigt få ‘vanliga’ svenskar kommer vilja sälja sin kropp för den lönen.

 • FT

  Kan tipsa alla som tycker prostitution är så fantastiskt att läsa Simon Häggströms böcker. Han förklarar så bra varför det inte kan accepteras i ett modernt samhälle. Att efterfrågan finns är inget argument överhuvudtaget. Ska vi erbjuda barn också då efterfrågan finns?

 • Mjölk2

  Bra skrivet!!!

 • Lisa

  Vill bara förtydliga för alla att profili handlar om attraktion till prepubertala barn, alltså före puberteten det vill säga ca 0 – 11 år. Alltså inte 13-15. Det är självklart högst problematiskt att agera på attraktion till ungdomar under femton (och under 18 också i min mening) men det är helt enkelt inte pedofili.

  Jag sålde själv sex en gång under gymnasiet och har fått stora men från det. Jag trodde att jag visste vad jag ville men det handlade enbart om självskadebeteende. Jag har än idag svårt att kyssa män och att vara nära män av en viss kroppstyp. Hade jag vetat hans riktiga namn hade jag anmält idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *