Min anorexi-historia

Triggervarning! Kolla inte på denna video om du känner att du blir triggad av att höra andras historier om ätstörningar. Jag blir det så jag kan inte titta på sånt. Men då jag får så himla många frågor och även kommentarer om min kropp. Så därför ville jag publicera denna video. Klicka på bilden nedanför för att komma till videon.

Posted in: Bilder på mig.
Kommentarer (56)
 • Rena

  Hi Alexandra, unfortunately I can’t understand Swedish but I think nevertheless I got your message. Thanks a lot for your message and you can be so proud of you and I think it is absolutely important that you share here your story in this context.
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 • Lena

  Alexandra är du 1.68 eller 1.69? På Google står det att du är 1.68 men i dina frågestunder har du svarat 1.69?

  • C

   Passande fråga till den här videon….Spelar det verkligen någon roll hur lång hon är?

   • Magdalena

    Haha! Jag höll nästan på att fräsa ut min tekopp över tangentbordet – hur kan en cm spela någon som helst roll? Sedan kom jag på att för den som är sjuk. I till exempel anorexia – så spelar det kanske ALL roll. En cm kan avgöra hur ens BMI ser ut om man ligger på gränsen osv. Så om man tänker i banorna av att det spelar roll, så kanske man bör ta det som en varningssignal? Om man kan, dvs :/

 • Louise

  Känner igen mig 100%, grym video❤️ Kommentera aldrig någons kropp, kan vara en trigger för att ätstörningen ska komma ”tillbaka”.
  PS. Fnissade lite vid bananen! Borde vara en hashtag, vi som äter bananer igen✌️💃😍

 • Evahle - en blogg om psykisk hälsa

  Verkligen stark video! Tack för att du pratar om detta. Jag förstår vad du menar. Jag har också en ätstörd hjärna fortfarande. Så viktigt att du pratar om detta! Fina underbara du! ❤

 • Cecilia

  Du har sagt att du inte haft ätstörning tidigare. Och nu säjer du att du haft/har det. Förstår inte riktigt nu…

  • Emilia

   När man är mitt i det så är det vanligt att man förnekar och inte förstår att man är sjuk. När man väl tar sig ur sjukdomen och ser tillbaka så förstår man ofta hur sjuk man verkligen var. Sen kan det ju vara så att hon har förnekat det för att hon inte var redo att prata om det.

   • Cecilia

    Jag vet har själv ätstörningar,två olika diagnoser. Alexandra har aldrig fått en diagnos hon har diagnosera sig själv som är ytters sjukt och skumt. Hon har aldrig sökt läkare eller profesionel hjälp. Och det där med att börja äta bättre plötsligt efter ett kolaps bättre sådär ”hokkus pockus” och sedan börja bli frisk ytters ovanligt. Någonting är det som inte stämmer.

    • Sandra

     Men Cecilia..
     Det tynger mig att läsa om dina ätstörningar. Och jag hoppas av allt att du hamnar på rätt bana vad gäller kost & hälsa. Och det ”positiva” med att du fått en diagnos är väl att du Förhoppningsvis får den hjälp du behöver för att sedan stå på egna ben. Sköt Om dig!

     Men att påstå att något verkar konstigt kring att Alexandra inte har en diagnos.. Jag vet inte. Men det känns helt fel att påstå något sånt.
     Det är så otroligt många, unga, tjejer och killar som lider av ätstörningar. Och en ätstörning är så mycket mer än ”bara” några kilon upp eller ner. Sjukdomen sitter framförallt i huvudet. Den lilla djävulen Alexandra nämner, jag tror vi är många som känner igen den. Den som ger oss all anledning till den ångest som gärna kväver en.

     Hon nämner även att ”en ätstörning är inte svart & vit”, en ätstörning kommer i så många olika former och fungerar olika för gemene man.
     Det är ett viktigt ämne. Jag älskade den här videon och önskar att även jag kunde vrida tillbaka tiden för att ge yngre mig en ordentlig uppryckning.

     Som nämnt i början, sköt om dig Cecilia. Vi är fantastisk allihop ❤

  • Louise

   När man säger det högt så blir det verkligt. För mig handlar det om förnekelse mot sig själv också. Så länge man förnekar det till andra så förnekar man det till sig själv. Hoppas det låter logiskt🌸

 • Diana LaMadre

  Otroligt hemskt att höra hur du har haft det, hur du mått. Men jag är så glad att du tagit dig ur anorexian, sååå glad!!
  Du är fin i alla former som finns och det är ju inte för den kropp du har, utan för den person du är. Resten är bara en bonus. 😉 <3

 • Anonym

  Tänkte ge dig lite hopp.

  Det finns dem som blivit av med sin störda förhållning till mat. Jag bla.
  Jag tänker inte längre på att något är fel ang mat och allt är tillåtet. Att jag vill äta nyttigt har inget med kalorier att göra utan med vitaminer och aminosyror ( men där jag utesluter kemikalier så gott det går.) Men mitt matval har inget med vikt att göra. Längre.

  Vad som kvarstår är att bry sig om hur kroppen ser ut och det kommer nog aldrig försvinna, men det är som sagt idag helt frikopplat från mat.

  Så det går att komma till att sluta sammankoppla ditt matintag med utseende och att inte det finns någon förbjuden mat längre.

  Det tog tid. Kanske 10 år. Och jag är där stadigt sedan många år tillbak utan minsta lilla återfall. Och kan jag kan du. <3

 • Amie

  Grym video! Tack som delar

 • May

  Så viktig video. Känner igen ganska mycket av det där. Som tur insjuknade jag aldrig i anorexia. Men kommer ihåg vilken hets det var i högstadiet när alla tjejer jämförde sitt kaloriintag och alla ville se ut som modeller.
  Starkt av dig att dela med dig av din historia!

 • Linnea

  Hej!
  Älskar din blogg!
  Har följt dig länge 🙂
  Men den senaste tiden så ”hoppar” texten ner eller upp alldeles för långt när man bläddrar.
  Det funkar bra annars på andra sidor så det verkar vara något på bloggen som stör.
  Ville bara meddela detta.
  Du är bäst 🙂

 • Ann

  Älskar denna ärlighet i videon den känns så sann. Jag känner själv igen mig så otroligt mycket. Ångesten är absolut värst. När man gick ner så mycket så att mensen slutade, och man e livrädd för att nån ska få reda på sina ätstörningar, och när man inte vill gå ner mer så e d så jäkla svårt att försöka äta lagom. Idag har jag gått upp 10 kg och väger ca 53 kg d har jag vägt i ca 2 år nu och va också det jag vägde innan ja gick ner. Jag skulle säga att jag har vart frisk i ca 2-3 år nu, men jag kommer aldrig kunna erkänna för nån att jag har vart sjuk och tycker inte om att ha tajta kläder en idag. Jag tror att vi alla som har haft denna ångest oavsett om det handlar om mat eller nåt annat aldrig kommer bli 100 procent friska, vi måste va väldigt försiktiga om någon sorg i livet uppkommer. Ta hand om dig!😊

 • Sara

  Viktigt att prata om detta på rätt sätt. Tack för att du delar

 • Emilie

  Hej Alexandra!

  Jag har följt din blogg och insta ganska länge nu men har inte kollat dina vloggar förrän nu. Och du verkar vara en sån genuint härlig och framförallt klok människa!

  Jag brukar själv inte kommentera andras kroppar för jag gillar inte att få kommentarer om min egen kropp, men jag har inte tidigare tänkt på att det faktiskt kan trigga tillbaka ätstörningar fast en själv ser det som en ”bra” komplimang. Så bra av dig att du valde att dela med dig av detta, det ger en annan en större förståelse. Det visar också hur stark du är. <3

  Du är verkligen vacker och jag tycker att du sprudlar! Ta hand om dig <3

 • Hannah

  Jätteviktigt ämne att belysa! Förstår att det inte är det lättaste för dig att prata om. Vill ändå säga att jag tycker det är starkt gjort av dig och att det är skönt att du inte verkar ha fått några fysiska problem. Många som haft en ätstörning och kommer ur den brukar oftast kunna återgå till ett relativt ”normalt” liv, kroppen återhämtar sig och fungerar som den ska. Tyvärr finns det även vi andra, vi som har fått svåra men efter vår ätstörning. Jag är en av dem. Jag var sjuk under 8 års tid, från det jag var 12 tills jag fyllde 20 år ungefär. När jag var som sjukast hamnade jag akut på sjukhus, då vägde jag endast 22 kg till mina 164 cm långa kropp. Jag förklarades kliniskt död men av någon mirakulös anledning kämpade jag mig tillbaka. Jag överlevde!<3 MEN tyvärr har dessa år av självsvält satt svåra spår i min kropp. Många pratar om att det psykiska (tankarna etc) alltid kommer var med en även om man anses som frisk. Tyvärr har min sjukdom satt svåra spår även fysiskt. Jag lider av daglig smärta i hela kroppen, konstant huvudvärk och magplågor 24/7. Dessa magplågor blir värre vid matintag. Önskar att denna skara (även om den kanske inte är så stor) lyfts fram ännu mer i media. Många som är unga och tänker banta ser ju förebilder som också bantat, haft ätstörningar etc och de är ju fullt friska nu. Tror inte de förstår vidden av vad att sluta äta innebär. För många, som för dig så verkar kroppen tack och lov reparerat skadorna. Men hos mig och även andra så blev utgången en annan. Önskar så att all denna skönhetshets kunde försvinna och att medias bild av smal= lycklig suddas ut! En sådan oskyldig sak som att "bara" äta lite mindre, kan få så förödande konsekvenser senare i livet. Bara en liten tanke från mig och massa kärlek till alla er därute som kämpar med att vara perfekta. Ni ÄR perfekta precis som ni är!<3

 • Sandra

  Åh. Har alltid tyckt du varit bra på att göra videos men fan vad jag älskar när du bara sitter ner och pratar från hjärtat. Och jag kan inte låta bli att beundra dig ännu mera för hur modig du är som är offentlig person mitt i allt detta, TACK för att du tar upp sånna här ämnen! Som du säger har vi alla våra kamper och våra demoner, kan relatera till mkt även om det inte är samma problem. Det är en stor vinst att förstå och respektera våra medmänniskor bättre. Jag hatar också att jag vuxit upp med att smalare=bättre och bantning är normalt för tjejer, det har satt sånna otroligt djupa spår som också format (och skadat) mig. Det väcker så himla mkt tankar.. Och jag blir sugen på att testa dina ljudböcker för du är riktigt mysig att lyssna på 🙂

 • Christina Walmstedt

  Usch, vad hemskt. ☹️ Jag tror många tjejer haft en ätstörning någon gång i sina liv. Fruktansvärt. Stackars DIG! Visst mår man så mycket bättre av att äta sunt(men håller sig MÄTT samtidigt) och tränar sig stark, snarare än att ”svälta” sig. Man blir liksom ”en fånge” i sin egna kropp på något vis, när allt man gör handlar om mat och träning. Man får ingenting gjort och mår DÅLIGT. 😢

  Idag har jag visat lite mer av min tavla ”Helheten”.

  https://christinawalmstedt.com

  Ta hand om/var rädda om er. 💕

 • f

  Alltså jag kan inte låta bli att känna att detta är en efterkonstruktion, att du skulle haft ”anorexia”. Precis som med din ”feminism” så känns detta bara som något strategiskt du kör med, för att vinna sympatier. Inget du skriver känns tyvärr äkta eller genuint…

 • Pia Widlund

  Bra att du tar upp det, många som är drabbade!

 • Maria

  Tack!
  Har gått igenom samma resa och är i samma situation och state of mind som du. Kändes så jävla skönt att höra att en inte är ensam med alla sina tankar och beteenden.

  TACK!

 • Annelie

  Så bra video och ett sånt viktigt ämne! Kan känna igen mig i ångesten kring vikthets, kommentarer om vikt, bantning, träning för att bli fit även om jag inte har en ätstörning av något slag. Bra att en person som du, som är offentlig tar upp det här är väldigt bra! Alla har vi våra hjärnspöken och dagliga kamper vi behöver inte höra att man ska se ut på ett visst sätt eller vara på ett visst sätt.
  Kärlek till dig Alexandra!

 • Natalie

  Du är grym som vågar berätta om din anorexia. Jag som själv har haft ätstörningar tycker det är skönt att höra hur andra har haft det, man känner sig inte lika ensam då i det man har gått igenom.
  Tycker att det är väldigt mycket tabu kring att prata om anorexia. När jag var sjuk så hade jag behövt se vad sjukdomen är och nu när jag är frisk märker man hur folk undviker att prata om den tiden. Varför? För att inte trigga mig? Ska man behöva gå till en psykolog och betala massa pengar för att få dela sin historia?

  Så tack för att du berättar om det och visar andra hur snedvridet det är att svälta sig själv. Mat är en del av livet och man måste äta för att orka med skola, jobb och vardag.

  Fyfan för ätstörningar. Heja livet

 • Cenedra

  Så bra att du pratar om detta! Tror många kan känna igen sen & att folk som inte lidit av ätstörning kanske kan förstå lite bättre!
  Fortsätt kämpa! <3

 • Isabelle

  Fina Alexandra. Du är en stor förebild vackra tjej.

  Isabelle

  Bilder6.bloggplatsen.se

 • AnisJanis

  äkta R e d u c t i l. Dämpar aptiten effektivt. Erbjudanden!

  [email protected]

 • Emma

  Har sagt det förut och säger igen – vilken underbar person du blivit jämfört med cirka 10 år sen eller så.
  Nu förstår jag lite bättre varför du kanske betedde dig på det sättet du gjorde då.
  Anorexia påverkar ju inte bara kroppen men givetvis också mentala hälsan (det är en psykisk sjukdom trots allt).
  Fortsätt vara underbar, snäll, rolig, smart och inspirerande.
  Och hoppas sjukdomen inte återvänder ❤

 • Sara

  Helt orelaterat till inlägget, förlåt men vet inte om du läser kommentarer från gamla inlägg. Tänkte höra om din vän Viktor också bloggar? Han verkar så himla go! Kram

 • Reductil

  Äkta Reductil. Underlättar viktnedgång avsevärt. Erbjudanden just nu.

  [email protected]

 • Ina

  Du är på väg till att bli mer och mer dig själv! Du är strålande vacker, så modig och klok! ❤️

 • Bonkio

  This was a well structured post and I appreciate you for choosing a unique writing style here

 • Anna

  Hade bulimi i 8 år.
  Blev frisk helt som ett mirakel genom att åka till libyen och gifta mig med en arabmuslim.
  Har 2 son med honom och helt frisk fortfarande.
  Lyd mitt råd och åk utomlands för att bo, lämna allt och dig själv och bli frälst och gift dig med någon som leder dig rätt långt borta.

  Galen min historia.
  Lite sthlm anorexi har nog alla.
  Puss

 • Anna

  Vad jag menar är att livsstilen i sverige och framförallt stockholm, med alla kvinnliga krav är ett måste att ha ätstörningar som tjej/kvinna. Det ingår i idealet och kraven och livsstilen i sthlm. Jag respekterar ätstörningar mycket och det är något i hjärnan och ens egna prioriteringar osv som måste förändras. Inte bara ätstörningen i sig utan personens moral, hjärna, åsikter, liv, osv. För att bli helt frisk. Ätstörningar på allvar är fruktansvärt och tar liv och det har jag sett på scä.

  Ush börjar nästan gråta av mina minnen av ätstörningar. Om någon har det så så konvertera till islam, lämna allt och alla och åk andra sidan jorden och gift dig med nån från en annan kultur. Stanna länge, lämna allt och förändras. Det fungerar. Kom tillbaks efter några år. That is my story. Och ingen vet vilken väg jag gick innan det och vad jag har sett.
  Jag vet vad många tjejer går igenom i sthlm, ätstörningar bla. Hela livet måste förändras om det är allvarligt, inte bara småjobba på att äta.

  Ush vill inte tänka på detta mer.

 • Anna

  Numera på andra sidan med 2 barn och gift och bor på landet själv med barnen i en stor lägenhet och studerar ekonomi. Helt frisk och helt lycklig.

  Jag skulle kunna prata mycket om ätstörningar också, fast jag vill egentligen inte. Tycker det är hemskt vad folk gör mot sig själva.
  Puss

 • Tess

  Jag tycker att detta är ett ämne som är så otroligt problematiskt att prata om. Jag tycker att det är jätteviktigt och bra att du är öppen och pratar om vikten av att inte kommentera andras kroppar och att du nämner att man inte riktigt blir helt frisk, utan att ätatörningstankar är något man kan få dras med långt efter att man tagit sig ur den värsta skiten.

  Jag kan dock önska att du inte hade fokuserat på hur du gick ner i vikt, att du inte pratat om specifik mat eller nämnt bantningspiller. Jag hade också önskat att du inte sagt hur långt du sprang eller vilket kaloriintag du låg på. Jag förstår att du menar väl, och du varnade för att det kunde vara triggade (vilket videon verkligen var i mina ögon).

  Jag tror dock inte att unga tjejer som är i begynnelsen av en ätstörning eller på väg in i en kommer att respektera din varning.. och för dem tror jag nästan att din video kan kännas som en instruktionsvideo för att bli anorektisk (jag tror att många tänkte som du gjorde, att man vill bli anorektisk bara för att lyckas gå ner i vikt). Jag förstår att det inte alls var det du ville, men jag tror att du måste tänka på att den risken finns.

  Hoppas du förstår hur jag menar. Det är så viktigt att prata om detta ämne på ett bra sätt, eftersom det är så problematiskt.

  Jag önskar dig fortsatt lycka till med din resa och att du till slut hittar ett sätt att fly dessa tankar för gott. <3

 • Carro

  Känner igen till tusen! starkt av dig att dela. Gått igenom anorexi jag med, 8 år av helvete, hemskt sjukdom. Hittade kärleken och bestämde mig där att ta hjälp och bli frisk, blev gravid kort därefter och födde en frisk och underbar son för 10 månader sedan, han räddade mitt liv och idag är jag på samma plan som du, så frisk jag kan bli men blir lätt triggad att falla tillbaks. Banan, äter minst en om dagen numera, alldeles perfekt mellanmål 😉 Kram!

 • slashdot.org

  Well I definitely enjoyed studying it. This post offered by you is very helpful for correct planning. https://slashdot.org/~tashadraper781

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *