Något jag har diskuterat fram och tillbaka är det här om det är OK att bli ledsen/ irriterad ifall en vän eller bekant inte gillar ens bilder på tex instagram. Eller ännu värre, slutar följa en! Och jag säger helt klart JA! Det är klart som fan du får bli irriterad, för ditt instagramkonto är faktiskt en förlängning av dig själv och den speglar troligtvis ditt sociala liv. För det kanske låter löjligt att bli irriterad över en sån sak, men ska vi vara lite realistiska ett tag? Jo vi umgås ju faktiskt inte alls lika mycket med våra vänner längre, delvis för vi alla är upptagna och sen ser vi redan på via sociala medier vad som händer i våra vänners liv.

Jag personligen har inte stenkoll på vilka bilder som mina vänner gillar (med tanke på hur många jag har som följer mig) men jag är ganska säker på att jag hade blivit lite besviken ifall någon vän som brukar gilla det jag gör, plötsligt slutar göra det. För det ”översatt” till in-real-life-språk blir som att personen slutar svara dig, eller uppmärksamma det du berättar. Det är iaf som jag tolkar det.

Jag hade inte tyckt såhär om det inte vore för att dom flesta sitter fastklistrad med sina ansiktet i sina telefoner. Men jag är realistisk och inser att vi har djupare relationer med folks instagramkonton än vad vi har med dom ”på riktigt”. Och idag är ju ”på riktigt” det som sker på nätet, om man inte tar upp luren och ringer upp personen. Men så funkar det inte riktigt idag längre, och det kan man tycka är hemskt eller så är det bara att gilla läget. Det är såhär samhället ser ut idag och då får vi anpassa oss efter det. Man kan inte bara sluta följa folk hej villt och sen se förvånade ut när personerna blir stötta. Du som avföljer en person vet mycket väl varför du gör det, så stå för det och vifta inte bort det med silkeshandsken och förminska det.

Och har vi inte lärt oss att våra handlingar online faktiskt är lika riktiga som dom handlingar vi gör i det verkliga livet? Kommenterar du negativt och hatar på nätet så är du fortfarande en mobbare i det verkliga livet. Idag kan vi inte separera på dom olika värdarna, vi lever genom sociala medier. Det du gör, det du gillar och dom du följer visar vem du är som person. Vi kommer inte undan från det. För det är ett aktivt val att börja följa någon, även att gilla något, sluta följa något eller vad det nu kan röra sig om. Så är du snabb på ”like” knappen under en period, och sedan plötsligt inte är det längre så kommer någon lägga märke till det. Så bli inte förvånad och spela dum när det händer, för som sagt – det är aktiva val vi ständigt gör som speglar vilka vi är som personer.

Posted in: PICTURES
Kommentarer (20)
 • Anna

  Faaast en del som man gillar i verkliga livet är ju fett tråkiga i sociala medier…

 • Vendela&Vanessa/Tvillingbloggen

  Bra inlägg! In och kolla vår nya blogg, vi bloggar numera på Vecko Revyn!

 • Emilia

  Jag förstår inte riktigt hur man kan värdera vänskap via sociala medier och haka upp sig på sådana saker. Jag har inte heller några sociala medier och vårdar istället mina relationer i verkliga livet istället för bakom en skärm. Sedan så får man självklart tycka hur man vill så länge som man respekterar varandra och varandras delade meningar.

 • Jossan

  Vi väljer fortfarande hur vi vill leva, var och en. Jag har varken instagram, blogg, twitter, fb eller annat. Pga av att jag inte har något av detta är jag lycklig och lugn.
  Jag går in och läser bloggar ibland och det är allt. Men jag skulle aldrig bli påverkad av det liv som finns på nätet.
  Har ju förstått att de som lever sina liv över nätet är ofta olyckliga och lever i en fejk värld och påverkas.
  Jag har valt att leva utan det och det är som sagt frivilligt och ett val vi gör.
  Testa du med om du vågar så ska du se att världen inte går under pga det + att du blir lycklig med ditt liv.

  • Kissie

   skönt för dig 🙂 men detta inlägg är ju till dom som använder sociala medier dagligen ^^ men nej jag kommer inte testa att leva utan, för jag tjänar mina pengar via sociala medier

   • Jossan

    Jag vet att du tjänar pengar på detta sätt men trots det är det frivilligt.
    Jag valde att tjäna pengar på ett jobb utan internet och därför är jag oberörd och lycklig.
    Och att du påverkas över detta förstår jag. Jag berättade bara hur jag lever.

   • E

    grejen är väl att du inte har något val – svårt för dig att göra något annat utan utbildning eller kunskaper om något annat.

 • Jossan

  Och när jag skrev ”testa du med” så var det till alla som läser min kommentar. ☺❤

 • Jossan

  Fast…jag kom på…Jag jobbar som undersköterska. Och i mitt jobb blir jag väldigt påverkad jag med. Att se döden och depressioner mm dagligen gör mig påverkad i livet. Även konflikter med kollegor och allt annat som händer påverkas livet. Så allt vi gör och jobbar med är inte lätt. Men en stor ros till dig Kissie att du orkar och står uted det du gör! 🌹

 • Emmy Laursen- www.emmylaursen.se

  Bra inlägg, du tar upp ett intressant perspektiv. Jag tycker verkligen precis som du att man får stå för det man gör på internet! Det är inget separat som man kan skilja sig från.

 • K

  TACK!!! Har en vän som precis börjat hålla på såhär och jag började tro jag var galen, men tack för att du säger det! Orkar inte så pinsamt beteende när man sedan inte låtsats om det…

 • johanna

  Löjligaste jag läst. Sluta jaga ”likes” och lev ditt riktiga liv istället. Din instagram ÄR inte ditt liv.

 • M.

  Det i princip enda skälet till att jag avföljt bekanta på instagram är att personerna har lagt upp massor av inlägg om sin kost/diet/försök till viktnedgång eller träning, vilket varit triggande för mig med tidigare ÄS. Nuförtiden går det ganska bra. Men i perioder är det mer känsligt.

 • Martina

  Fast att syssla med sociala medier är inget tvång. Ingen tvingar dig till att prioritera dina sociala kanaler mer än dina vänner/familj, privatliv osv. Du gör det antagligen bara för att hänga med i utvecklingen och för att du gillar synas och höras mest. Ingen tvingar dig att vara ”bekräftelsetorsk”.

  Jag har insett att människor hellre visar upp sig, skapar ett liv som ser bra utåt sätt än det verkliga livet. Låt mig fråga, gör du allt du gör för att du verkligen vill eller för dina sociala kanaler. Jag menar skulle du göra allt du tar dig för om sociala medier inte fanns? Nej jag tror inte det, du älskar att få beröm/fina kommentar/följare/likes – vad det än må vara så vill du få den bekräftelsen från andra för att kunna älska dig själv.

 • Sara

  Jag håller verkligen med dig! Upplevde det x2 när jag fyllde år och en av mina närmsta vänner varken gratulerade mig in real life eller på sociala medier.. då börjar man fundera 🙁

 • Emma

  Fundering. Hur vet man, sett till det du skriver i inlägget, att vännerna inte bara gillar bilden per automatik utan att eg kolla ordentligt eller läsa under bilden? Jag har sett folk som skrollar genom Instagram och gillar bilder bara sådär. Är det liksen eller att vännen verkligen kollar det handlar om?

  Jag gillar inte alla bilder mina vänner lägger upp, och vice versa. Jag gillar ofta många bilder men långt ifrån alla. Ska man även gilla alla statusar på Facebook eller Twitter osv? Jag tror iallafall inte att min vän menar något illa om den inte gillar alla mina bilder eller inlägg.

  Sen ska man stå för det man gör lika mycket i sociala medier som i verkliga livet.

 • Sofia

  Väldigt intressant! Håller med till störst del men sen finns det undantag 🙂

 • Zizo

  SÅ KÄNNER JAG MED! SÅKLART MAN VILL HA LIKE O SPECIELLT AV DE SOM KALLAR SIG FÖR VÄNNER. KRAMI PÅ DIG KISDIE!🤗😘

 • Ellen

  Vad skönt att man inte har några sociala medier i detta fallet. Det känns som att det tar väldigt mycket tid av människor. Man ska fota en snygg bild och folk ska gilla det man lägger upp och om ingen gillar det blir man besviken. Sen att folk har kontakt via internet känns ganska fel. Dels för att det är svårare att tolka text, vilket kan leda till missuppfattningar och kanske bråk. Sen är det ju också så att människan är skapt att ha kontakt öga mot öga. Människor är flockdjur och vi har levt utan internet och skärmar i tusentals år. Vi är inte skapta för att sitta och chatta med någon framför en skärm. Vi är skapta för att tala med varandra och vara fysiskt närvarande med någon. Det känns lite som att skärmarna har tagit över för mycket. Det är både fel och väldigt tråkigt. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *